WCR1: Lakers(1) vs Thunder(8)

Strona główna Fora NBA Aktualności WCR1: Lakers(1) vs Thunder(8)

Wyświetlanie 15 wpisów – od 1 do 15 (z 59 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Ociep
    Uczestnik

Los Angeles Lakers (1) 57-25
    losangeleslakers.png

Vs.

Oklahoma City Thunder (8) 50-32
    oklacitythunder.png

Spotkania w sezonie zasadniczym: 3:1
    (26.03) LA LAKERS @ OKLAHOMA CITY 75:91
    (22.12) OKLAHOMA CITY @ LA LAKERS 108:111
    (22.11) OKLAHOMA CITY @ LA LAKERS 85:101
    (03.11) LA LAKERS @ OKLAHOMA CITY 101:98

Pierwszy mecz rozegrany 3 listopada Lakers wygrali w OKC po dogrywce 3 punktami. W ekipie Lakers wyróżnili się Kobe Bryant(31 pkt, 6 zbiórek, 4 asysty, 3 przechwyty), Drew Bynum( 22 pkt przy 67 procentach FG, 10 zbiórek, po 3 asysty i przechwyty) oraz Ron Atest(20 punktów(6/8 z gry), 3 zbiórki, 6 asyst i 5 przechwytów. Natomiast w ekipie Thunder najlepiej zagrali Kevin Durant( 28 punktów(10/24 z gry, w tym 0/8 za 3,4 zbiórki, 5 asyst,) oraz Jeff Green(18 punktów, 5 zbiórek, 3 asysty, i po 2 bloki i przechwyty).
    Kolejny mecz 22 grudnia został rozegrany w Staples w LA.Lakers wygrali dosyć zdecydowanie, już po pierwszej kwarcie prowadząc 19 punktami, a do przerwy 23. Najlepiej zagrali po stronie Lakers- Kobe( 26 punktów, 6 zbiórek, 7 asyst, oraz Andrew Bynum( 25 punktów w 28 minut, przy 9/11 FG i 7/7 FT plus 10 zbiórek). W drużynie z Oklahomy nikt nie zaliczył jakiegoś szczególnego występu- KD 19 punktów(8/20 fg, 6 zbiórek) oraz Westbrook( 14 punktów, 7 zbiórek, 7 asyst ) byli najlepszymi graczami.
    W kolejnym meczu w Staples emocji było już więcej. OKC do przerwy prowadziła 7 punktami i dopiero 3 kwarta wygrana przez ekipę LA 34:21 pozwoliła Jeziorowcom na kontrolę gry w 4 q, gdzie jednak run Thunder pod koniec doprowadził do wyrównanej końcówki, a w ostatniej sekundzie Westbrook minimalnie chybił za 3 rzut for a tie. W ekipie Grzmotu wreszcie solidne zawody zagrał Kevin Durant, który zdobył 30 punktów na niezłej skuteczności 11/19 oraz zaliczył 3 zbiórki i 4 asysty. Pomógł mu bardzo Russell Westbrook
    Zaliczając 21 punktów, 7 zbiórek i 13 asyst. Po stronie Lakers 6 zawodników zaliczyło plus 10 punktów,a wyróżnił się KB zdobywając 40 punktów(14/26) 8 zbiórek i 6 asyst.
    Ostatni mecz to totalna dominacja Thunder- za komentarz niech posłuży fakt, że pod koniec 3 kwarty było 80:47 dla OKC..

Terminarz:
    18.04 (nie.) Los Angeles, godz. 21:00
    20.04 (wto.) Los Angeles, godz. 04:30
    22.04 (czw.) Oklahoma City, godz. 03:30
    24.04 (sob.) Oklahoma City, godz. 03:30
    27.04 (wto.) * Los Angeles
    30.04 (pią.) * Oklahoma City
    02.05 (nie.) * Los Angeles
    *- mecz w razie konieczności

Zagadnienia:
    – powrót Andrew Bynuma- ekipa Thunder nie bardzo ma na niego odpowiedź, gdyż nie posiadają oni żadnego centra będącego w stanie nawiązać z nim walkę- jeżeli Drew wróci i w miarę szybko osiągnie przyzwoitą formę to znacznie ułatwi to życie ekipie z LA
    – doświadczenie w PO- tutaj znaczna przewaga po stronie obrońców tytułu- wiadomo że PO to inna bajka i będzie to chrzest dla Duranta i spółki- dużo zależy od tego jak szybko się do atmosfery rozgrywek po sezonowych przystosują
    – forma Kobego- jeżeli odpoczynek przed PO pozwoli mu choć zbliżyć się do optymalnej formy, to nawet świetna obrona Sefoloshy i Hardena może go nie powstrzymać jak wynika to przytoczonego opisu meczów w RS
    – powstrzymanie Duranta i Westbrooka- o ile KD przeciwko Lakers grał jednak znacznie poniżej średnich sezonu( min 4/21 za 3) i lakers mają na niego obrońców( Ron, Odom, Kobe), o tyle rywalizacja Fisha z Westbrookiem to już no contest, i może to być kluczowy match up serii jeżeli Russell zagra swój max
    – walka pod koszem- tutaj ważna przewaga Lakers i Thunder będą musieli się starać jakoś ją zniwelować- ciekawe co Brooks wymyśli ;)
    – przewaga atletyczności po stronie Thunder-wymusi to na pewno zwolnienie gry ze strony Lakers, którzy raczej przy wymianie ciosów mogą za „Grzmotem” nie nadążyć
    – trener- plus po stronie Lakers – doświadczenie Phila w PO może być jednym z decydujących elementów tej serii
    Mój typ:
    4:1. 4:2 dla Lakers- Thunder są fajną , młodą ekipą, ale takie teamy w PO zwyczajowo nic nie osiągają- Lakers wykorzystają swoje doświadczenie oraz przewagę podkoszową- dla Thunder jeszcze przyjdzie odpowiedni czas ;)
    Głos- 4:1 Lakers
    Zapraszam do głosowania i sensownego uzasadnienia typów ;)

Clippers4life
    Uczestnik

O tą serie kazdy kibic Lakers sie boi , OKC nie przewidywalne wraz ze świrem Durantem.Mój głos na 4-3 dla LAL.

Ociep
    Uczestnik
    Clippers4life wrote:
    O tą serie kazdy kibic Lakers sie boi , OKC nie przewidywalne wraz ze świrem Durantem.Mój głos na 4-3 dla LAL.

Nie każdy- ja się nie boję :P bardziej bałbym się serii ze Spurs i to znacznie ;)
    Stawiam że Thunder w rywalizacji PO spuchną- ale taki mocny chrzest z obrońcami tytułu zaprocentuje na przyszłość :)

Jestem wielkim fanem Oklahomy i Duranta i jeśli już moja dróżyna ma odpaść z LA (bo raczej nie ma innej opcji) to liczę że ta seria zaprocentuje i to znacznie w drużynie OKC. Durant z Westbrookiem a tak właściwie cała Oklahoma tworzy całość (pomijam to że brak centra zadziała zdecydowanie na minus) i są bardzo ambitni ale niestety Lakers z to oni nie wygrajć całej serii.
    Myślę że dwa zwycięstwa i będzie optymistycznie. Jak w przerwie międzysezonowej działacze Oklahomy pomyślą o centrze (myślę oczywiście o Gortacie) to Thunder mogą myśleć o co najmniej drugiej rundzie w PO. Ale to zależy oczywiście od tego na kogo trafią za rok. Jeśli znów będą to LAL to znów odpadną :(

Ociep
    Uczestnik

Phil Jackson chyba trochę obawia się Duranta, bo już zanim zaczęła się seria próbuje wywierać wpływ na sędziów, krytykując star bonus Duranta ;) ma to chyba na celu także wytrącenie z rytmu gwiazdy Thunder- niech się uczy że tu nie ma łatwo- Playoffs baby ;) Phil dostał za tą wypowiedź karę 35k :)

4:1 dla LA… Liczyłem bardzo na dobry dif Sashy na Westbrooku ale Sasha wypadł z rotacji w 1 rundzie przez kostkę :/ i teraz został tylko Jordan który jako tako za nim pobiega nom ale życia mu nie uprzykrzy…
    Jednak myślę że będzie to dla nas z górki a schodki zaczną się w 2 i późniejszych rundach….Drew wracaj! Gasol utrzymuje formę, Ron odnajduje skuteczność w otwartych trójkach i gubi kilogramy za rywalami, Kobe gra to co umi najlepiej i co mamy z tego?Wina ;)

Swider
    Uczestnik

Też mam wrażenie ze Fakers zepną poślady na PO i rozstrzygną to w dość gładkim stylu 4:1. Oczywiście to pierwszy raz Oklahomy i tak naprawdę już trzeba docenić to co zrobili i każdy urwany mecz mistrzom będzie dla nich wielkim sukcesem bo tutaj sie gra inaczej niż w RS i nie wiem czy gracze OKC temu podołają w całej serii- bo w pojedynczym meczu może i tak.

Center LAL Andrew Bynum wziął udział w piątkowym pełnym treningu po raz pierwszy od naciągnięcia lewego achillesa 19 marca.
    Andrew opuścił ostatnie 13 meczy sezonu zasadniczego przez tą kontuzję.
    „Czuję się bardzo dobrze, żadnego bólu , wszystko jest super.” powiedział Bynum.
    Lakers rozpoczną obronę tytułu w sobotę przeciwko Thunder.
    „Jesteśmy bardzo zadowoleni, na pewno Andrew nie jest pewny co do swojej formy , ale jesteśmy zadowoleni że będzie biegał, grał i uczestniczył w pierwszej rundzie.” powiedział Phil Jackson

Jak dla kibica Nuggets to NIESTETY:thumbsdown: ale Jeziorowcy na forum na pewno nie będą kryli zadowolenia :mbounce:

nieeeeeeeeeeeeee tylko nie to. Czyli moja druzyna jeszcze mocniejsze baty zgarnie 😥

Ociep
    Uczestnik

sam powrót Drew nic nie oznacza jeszcze, ale jak wróci i w miarę szybko pokaże przyzwoitą formę to OKC nie ma szans w tej serii- nie mają na niego odpowiedzi w obronie, dodatkowo trochę postraszy ich przy penetracjach, no i da odpocząć Pau i Lamarowi- fajna wiadomość ;)

fajna jak dla kogo… Drew podobno mówi że świetnie się czuje i jest w formie. Ale Ociep, nawet jakby go nie było w PO to Oklahoma i tak i odpadła… Przykra prawda dla mnie

Creative
    Uczestnik

Z Bynumem czy bez Lakers i tak pokonają OKC. Zdecyduje doświadczenie, którego ekipie z Los Angeles nie brakuje. Thunder mieli znakomity sezon, ale playoffs to inna bajka… tylko dzięki genialnego Durantowi wygrają 1 mecz… na więcej nie pozwoli Kobe… niestety, ten piekny sezon dla OKC skończy się dość szybko i brutalnie…

Swider
    Uczestnik

Pierwszy mecz na pewno nie był spektaklem tych aktorów,ktorych miał być:p O ile Kobe rzucił kilka ważnych punktów w crunch time, to Durant przez cały mecz podejmował zle decyzje,mimo ze byl slaby tego dnia to on decydował się na rzuty w końcówce,nawet ze 2 air ball’e sie przytrafiły. Poza tym Kobe jak i Kevin zagrali na fatalnej skuteczności. Na pewno powrot Bynum’a do Lakers jest dużyn wzmocnieniem na PO,na pewno Artet wykonal kapitalna robotę na Durancie i to on moze być uznany cichym bohaterem tego meczu,na pewno Westbrook nie zawiódł i pokazał kawał dobrego basketu. Pierwsza kwarta Lakers naprawdę świetna pozniej zdecydowanie gorzej,trochę porównałbym ich grę w tym spotkaniu do gry cavs,którzy też na miarę mozliwości zagrali tak naprawdę tylko w q1. Podsumowująć, wydaję mi się,że jeśli Durant w kolejnych spotkaniach zagra tak jak grał w RS to Thunder spokojnie mogą LAL jakiś mecz urwać i to nie jeden a conajmniej dwa,no ale,zobaczymy jak będzie w każdym razie nie taki diabeł straszny;)

Świder wrote:
    jeśli Durant w kolejnych spotkaniach zagra tak jak grał w RS to Thunder spokojnie mogą LAL jakiś mecz urwać

To się nazywa D Ron Rona ;) Wiesz szansa jest zawsze pytanie tylko czy się nadarzy i czy OKC nie prześpi momentu, aby ją wykorzystać :P Weestbook miał przebłyski tak jak pod koniec 2q i na początku 3q ale na szczęście nie trwało to cały mecz! W 1q pokazaliśmy co możemy z nimi zrobić (Fish brał na szybkość???!!! że łat? :D w to nie mogłem uwierzyć). Później Andrzej dużo przesiadywał, a więc trochę nasza gra z pod kosza musiała się przenieść dalej.

Ps. ciekawi mnie czyżby Durant otrzymywał większy star bonus niż Kobe? :hmmm: w parunastu akcjach tak to wyglądało 😎

Miko
    Uczestnik

Ładny mecz, właśnie ściągam sobie cały z torrentów. Bardzo ładnie grał Bynum (myślałęm że zagra gorzej). Myślę, że Lakersi wygrają tą serię 4:1, tak jak już niektórzy z was mówili. Ale najlepiej zagrał Durant, ile on tam miał chyba 24 punkty (jak nie , to mnie poprawcie) na taką młodą gniewna gwiazdę to niby nie dużo, ale przeciwko murze LAL to jednak coś.

Wyświetlanie 15 wpisów – od 1 do 15 (z 59 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.