Nowym trenerem Clippers zostal Kim Hughes, dotychczasowy Asystent Trenera. Ma on pozostać na swoim stanowisku tymczasowo, najprawdopodobniej tylko do końca sezonu 2009-10.
„Odbyłem kilka rozmów z naszym właścicielem (Donaldem T. Sterlingiem) , w ktorych rozmawialiśmy o tym, co jest najlepsze dla drużyny. Dyskutowaliśmy na temat skoncentrowania się przeze mnie tylko i wyłącznie na funkcjach menedżerskich.” – powiedział Dunleavy, po czym dodał…
„Doszedlem do wniosku, że to jest dla mnie idealny czas by skierować moje działania na takie rzeczy jak rynek transferowy, Draft NBA i to co jest związane z wolnymi agentami. Będziemy teraz bardzo aktywni i produktywni w tych sprawach.”
Mike Dunleavy jest liderem wszechczasów organizacji w ilości wygranych meczów (215). Od 2003 roku, czyli od czasu gdy został pierwszym szkoleniowcem zespołu, prowadził Clippers w 540 meczach, notując łączny bilans 215-325 (39.8%). W sezonie 2005-06 Dunleavy wprowadził trenowaną przez siebie drużynę do PlayOffs (z 2. miejsca w Pacific Division), po raz pierwszy od 9 sezonów. Był to także najlepszy sezon Clippers od czasu przenosin organizacji do Kalifornii.
29. listopada 2009 roku Dunleavy został 21. trenerem w historii NBA, który wygrał 600. meczów. Jest także 15. na liście wszechczasów ligi pod względem trenowanych spotkań (1.329).
Kim Hughes pracował w Los Angeles Clippers przez 7 lat jako Asystent Trenera. Wcześniej, w latach 90-tych pracował w Milwaukee Bucks jako Regionalny Scout, a od 1998 do 2003 roku pracował w Denver Nuggets na stanowiskach Director of Scouting i Director of Player Personnel.